Zdrowe, bezglutenowe ciasto czekoladowe z lekkim kremem i orzechową posypką.

bez-glutenu bez-cukru bez-tluszczu

Wygląda maksymalnie niezdrowo, tłusto i grzesznie? Nic bardziej mylnego! To superodchudzona wersja ciasta/tortu czekoladowego, na którą każdy może sobie pozwolić bez najmniejszych wyrzutów sumienia, bo jeden kawałek to tylko 159 kcal i 5,7 g tłuszczu. W porównaniu z tradycyjnym tortem czekoladowym z kremem maślanym to aż ok. 200 kcal i 11g tłuszczu mniej na porcję!!! A do tego smakuje przepysznie.

Sekret tkwi w paru trikach, które pozwalają zaoszczędzić masę zbędnych kalorii, cukru i tłuszczu nie ujmując nic ze smaku. Niedowiarkom radzę, żeby zanim postukają się w czoło, przeczytali przepis i najlepiej zaraz go wykonali :)

IMG_1342 obrobione

IMG_1346 obrobioneSamo ciasto nie zawiera ani grama tłuszczu, a mimo to jest wilgotne dzięki dodatkowi tajnego składnika (ciiiii ;) ): przecieru jabłkowego. Natomiast masę zrobiłam na bazie serka o 3% zawartości tłuszczu… To chyba niewiele jak na pyszny krem orzechowo-czekoladowy?

Przepis (tortownica 24 cm)

Ciasto:

  • 75 g mąki kukurydzianej
  • 75 g mąki ryżowej
  • 3 jajka i 3 białka
  • 2 łyżki melasy z karobu*
  • 3 łyżki erytrytolu
  • 1 łyżeczka czystego ekstraktu ze stewii
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 płaskie łyżeczki kawy instant
  • 200 g przecieru jabłkowego **
  • 50 g kakao (ja dałam pół na pół z karobem)
  • ekstrakt waniliowy
  • 1/4 szklanki chudego mleka

Krem:

  • 2 opakowania po 150 g serka twarogowego (ja użyłam Bieluch light)
  • 2 czubate łyżeczki karobu
  • ekstrakt orzechowy
  • 4 łyżeczki erytrytolu
  • pół łyżeczki czystego ekstraktu stewii
  • 1/4 łyżeczki gumy ksantanowej

Posypka orzechowa:

  • 2 duże garście dowolnych orzechów (ja użyłam laskowych i migdałów)
  • pół szklanki ksylitolu

Wykonanie ciasta:

Mąki łączymy z kakao, kawą, solą, proszkiem, sodą, stewią i erytrytolem. Jajka ubijamy przez chwilę z melasą i ekstraktem waniliowym, dodajemy przecier jabłkowy i łączymy z suchymi składnikami. Dolewamy do masy mleko kontrolując jej konsystencję (nie ma być zbyt gęsta ani zbyt rzadka).

Dno tortownicy wykładamy papierem do pieczenia, a boki spryskujemy spreyem do pieczenia. Wlewamy masę do formy (można użyć tortownicy 20 cm, ciasto będzie wtedy wyższe) i pieczemy w 180 stopniach przez około 35-40 min (dla mniejszej tortownicy czas pieczenia nieco się wydłuży) do suchego patyczka.

Wykonanie kremu:

Serek miksujemy z pozostałymi składnikami i odstawiamy do lodówki na 15 min. Po tym czasie można przekładać przekrojone wcześniej na pół ciasto gotowym kremem. Wierzch dekorujemy orzechową posypką.

Wykonanie orzechowej posypki:

Ksylitol zagotowujemy z odrobina wody. Wrzucamy orzechy i gotujemy przez kilka minut, aby powstał karmel. UWAGA żeby nie skarmelizować za bardzo cukru, bo wyjdą nam cukierki toffi :) Odstawić do wystudzenia a później pokruszyć w blenderze na drobny piasek.

Równie dobrze można użyć samych podprażonych i pokruszonych orzechów, ale karmel nadaje ciastu dodatkowego smaczku :)

  • Ja używam melasy z karobu (notka poniżej)

** We wszystkich przepisach, w których będzie się pojawiać mus jabłkowy lub inny owocowy, mam na myśli po prostu uduszone owoce bez dodatku cukru, maksymalnie odparowane. Mus daje ciastu wilgotność, którą w zwykłych ciastach osiągamy dodając spoooro tłuszczu.

IMG_1372 obrobione

Dzisiaj słów kilka o karobie. To inaczej szarańczyn strąkowy lub popularniej drzewo świętojańskie, a własnie strąki tego drzewa nazywane są chlebem świętojańskim. Sproszkowane strąki używane są jako bezglutenowy zamiennik kakao, lub alternatywa dla osób uczulonych na ten produkt. Jednak jak dla mnie, poza kolorem nie mają smakowo ze sobą aż tyle wspólnego, jakby sugerowały niektóre opinie. Smak jest ciekawy, ale kakaowym bym go nie nazwała. No chyba że mówimy o słodzonym kakao z posmakiem karmelu, wtedy jak najbardziej się zgodzę. Chyba to po prostu kwestia gustu.

Karob na pewno ma przewagę nad kakao jeśli chodzi o niższą zawartość tłuszczu (0,7 g na 100 g w porównaniu do 10 g w przypadku kakao) i wysoką zawartość białka (aż 17 g na 100, kakao tylko 4 g). Ma słodki posmak, a nie zawiera cukru i glukozy, dzięki czemu jego dodatek także słodzi potrawę. Jest źródłem minerałów takich jak magnez, fosfor, potas, wapń, żelazo i witamin z grupy B i E. Nie zawiera kofeiny ani teobrominy, które obecne są w kakao.

A z ciekawostek, nazwa ‚Drzewo Świętojańskie’ pochodzi podobno od Jana Chrzciciela, który żywiąc się karobem przetrwał suszę. Ale istnieją wzmianki o tej roślinie już w 4 roku przed Chrystusem, kiedy to karob znany był jako figa egipską, a jego kleiste właściwości wykorzystywane były do przyklejania tkaniny przy mumifikowaniu zwłok… (akurat o tym fakcie można zapomnieć spożywając karob ;) ).

IMG_1349 obrobione

Ciasto: bezglutenowe, bez cukru i dodanego tłuszczu.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>