Ziołowy wytrawny placek z twarogiem, suszonymi pomidorami, oliwkami, porem i rozmarynem

Z okazji Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania dziś na blogu jak zawsze coś zdrowego, ale dla odmiany, na wytrawnie: placek ziołowy z twarogiem, suszonymi pomidorami, oliwkami, porem i rozmarynem.  Jego przygotowanie trwa kilka chwil, może być daniem głównym, lub przystawką. Twaróg nadaje plackowi wilgotności i specyficznej ‚zakalcowatej’ struktury. Podany z jogurtowym sosem czosnkowym smakuje rewelacyjnie.

IMG_9826 obrobione

Przepis (tortownica 23 cm):

– 250 g twarogu półtłustego drobno zmielonego

– 2 żółtka

– 1/2 szklanki mąki pszenej

– 1/2 łyżeczki soli

– łyżeczka sody

– 8 suszonych pomidorów

– 1/2 sporego pora

– 6-8 średnich pieczarek

– 10-15 czarnych oliwek

– 6 łyżek oleju rzepakowego

– ok. 1/4 szkalnki mleka

– świeży rozmaryn

– 2 ząbki czosnku

– 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej

– łyżeczka czubata kurkumy

– 1/2 łyżeczki curry

– pieprz czarny do smaku

Wykonanie:

Pora, pieczarki, pomidory, oliwki, czosnek podsmażyć na łyżce oleju. Twaróg rozmieszać z żółtkami dodać olej, wszystkie przyprawy, mąkę (możliwe, że trzeba będzie zwiększyć lub zmniejszyć nieco jej ilość w zależności od otrzymanej konsystencji) i na końcu mleko (masa ma być gęsta). Dokładamy podsmażone warzywa i mieszamy wszystko do połączenia się składników. Przekładamy do wyłożonej papierem (samo dno) tortownicy i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy z termoobiegiem około 45 minut. Studzimy. Placek będzie miał ‚zakalcowatą’ strukturę. odajemy z lekko posolonym jogurtem greckim lub jogurtem z rozgniecionym ząbkiem czosnku.

IMG_9839 obrobione

IMG_9832 obrobione

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Możesz użyć następujących tagów oraz atrybutów HTML-a: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>